maandag 11 februari 2013

Uitdaging 5: Middelen en voorzieningen

Bij veel mbo-instellingen hebben ze het inmiddels goed op orde; een draadloos netwerk, enkele digiborden, laptops voor docenten en studenten nemen zelf een laptop mee. Waarom worden de middelen en voorzieningen dan toch nog genoemd als een brug die geslagen moet worden voordat professionalisering echt van de grond komt?

Het draadloos netwerk blijkt niet altijd en overal in het gebouw te werken. De software die bij het digibord hoort kan niet geïnstalleerd worden op de docenten-laptops. Het zijn maar twee van de vele voorbeelden die docenten aandragen. "Het werkt niet, dus ik doe het op de oude manier" wordt er dan al snel geroepen. Terecht of niet, het is een aandachtspunt.

Door de instelling beheerde laptops voor docenten klinkt goed. Docenten kunnen zelf niets installeren of wijzigen op hun laptop, maar daarvoor in de plaats kunnen zij altijd aankloppen bij de servicedesk. In de praktijk blijkt het innovatie tegen te houden. Docenten voelen zich geen eigenaar van hun laptop en kunnen kleine problemen zelf niet oplossen omdat ze niet de juiste rechten hebben. Docenten die thuis een eigen laptop hebben nemen deze soms mee, want met het dichtgetimmerde apparaat van school kunnen ze niets.

Een tussenoplossing wordt gevonden door docenten te voorzien van een laptop waarop zij alle rechten hebben, maar waarmee ze toch bij een servicedesk terecht kunnen. Ze moeten dan wel weten dat wanneer het probleem niet eenvoudig op te lossen is, zij een nieuwe image krijgen en bijvoorbeeld zelf geïnstalleerde programma's opnieuw moeten installeren.

In groep 5 van de Kennisnetambassadeurs werd druk geschreven en getekend over de mogelijkheden om deze uitdaging aan te gaan:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten